Aloe vera

Az aloe vera név hallatán sok minden eszünkbe juthat, hiszen az aloéról sok mindent mondtak és írtak. A neve – főleg az utóbbi években – különféle termékekhez kapcsolódott, a háztartási öblítőszerektől a szépségápolási cikkekig hosszú a sor. Az egyiptomiak, számos egészségügyi előnye miatt úgy tartották, hogy a halhatatlanság növénye. Újra felfedezésre került és sokan az aloe vera cserépben történő nevelésével próbálkoznak otthon, hiszen gondozása nem igényel nagy szakértelmet és kéznél van, ha szükség van rá. Ugyanis kiváló gyógyír vágásokra, kisebb sérülésekre, de emellett számos betegségre is gyógyír.

Aloe vera eredete

A világon több, mint 300 faja terjedt el ennek a növénynek, azonban csak csekély számú gyógyító. Röviddel ezelőttig az aloé növényfajt a liliomfélék népes csoportjába sorolták. Ide tartoznak a liliomok, de a fokhagyma és a hagyma is. Manapság azonban egy újfajta osztályozást javasolnak az aloéfélék családját vezetve be.

Az orvoslás területén csupán három aloé fajt alkalmaznak:

 • Aloe vera

Az Aloe vera Afrikából származik és nagyon jól alkalmazkodott az amerikai éghajlathoz is. Művelésben négyéves korára fejlődik ki teljesen. Maximális magassága 60-90 cm, halványzöld levelei 40-50 cm hosszúak, amelyeket fehér tüskék szegélyeznek. Legfőbb jellemzője a nagy géltartalma, ami miatt ezt a fajtát elsősorban ipari célokra hasznosítják. Különféle, elsősorban kozmetikai termékek formájában kerül a piacra. Hatóanyag koncentrációja azonban kevesebb, mint az Aloe arborescensé.

 • Aloe arborescens

Valószínűleg Közép-Afrika déli részéről származik és onnan terjedt szét Ázsiában (különösen Oroszországban) és Japánban is. Elérheti a két méteres magasságot is, szára egyenes, vagy tövétől szerteágazó. Az alulról növő levelek hossza elérheti az 50 cm-t is, melyek keskenyek és lefelé hajlóak. Májustól júliusig virágzik. Enyhe éghajlatú területeken szabadon termeszthető. Legfontosabb jellemzője a zselés nedvének magas hatóanyag-koncentrációja, de termelékenysége igen csekély. Éppen ezért nagyipari hasznosítása nehézkes. Azonban hatóanyagban való gazdagsága a gyógyászati alkalmazások (daganatok, HIV-vírus) kiválasztott növényévé tette.

 • Aloe ferox

Szintén Dél-Afrikából származik, de elterjedt Ázsia és Amerika trópusi és szubtrópusi területein is. Erőteljes növény, melynek magassága korától függően 2 és 5 méter között alakulhat. Bár megfelelő koncentrációban tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, levelei pedig húsosabbak, mint az Aloe arborescensnek, mégis kisebb mennyiségű antrakinont tartalmaz.

Aloék jótékony hatásai

Az aloe vera vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős, ezért számtalan jótékony hatást tulajdonítanak neki. Ezek többek között:

 • tisztító hatása
 • tápláló hatása
 • sebösszehúzó tulajdonsága
 • vírusellenessége
 • öregedést gátló hatása
 • gyulladáscsökkentő
 • fájdalomcsökkentő
 • daganatellenes tulajdonságai

Fontos azonban megjegyezni, hogy elsősorban étrend kiegészítő, mely a betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. De az aloe vera jótékony hatása vitathatatlan.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom