Aloe vera zselé

Az aloe vera zselé az átlátszó, gélszerű anyag, amely az aloe levelének belső részében található. Az aloe a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a fokhagyma vagy a hagyma. Kaktuszhoz hasonlító, tüskés levelű, pozsgás, trópusi növény. Szerte a világon közel 300 faja létezik, de ezek közül csak néhány van jótékony hatással a bőrre és a szervezetre. Napjainkban ismét reneszánszát éli, de már az ókori görögök, rómaiak, arabok és indiánok is nagyra tartották, ismerték és alkalmazták.

Aloe vera zselé kinyerése

Az aloe vera növény húsos, pozsgás levelei három részből állnak:

  1. a külső rugalmas, bőrszerű védőrétegből
  2. a középső rostos, szálas merevítő rétegből
  3. és a belső zselészerű anyagból

A levelek rostos rétegéből kifolyó sárgás, keserű anyag az aloe latex. Az aloe latexet étrend-kiegészítőként lé formájában vagy szárított granulátumként lehet jelen a termékekben.  Mivel aloe termékek gyártói néha nem határozzák meg egyértelműen az összetevőket. Az aloe latex hashajtó hatású, de görcsöket, hasmenést is okozhat.

A gél elkészítéséhez le kell vágni az aloe vera levél tetején és szélein a tüskés részeket. Ezután le kell metszeni a levél bőrét a lapos oldalon, és a gélről a sárgás anyagot is el kell távolítani.

A gélkockákat alaposan le kell mosni, hogy eltávolításra kerüljön minden szennyeződést, törmelék és levél maradék. 

Aloe vera gél alkalmazása

Az aloe vera gél tiszta, frissítő ízű, és számosféle recepthez hozzáadható, beleértve a turmixokat és a salátákat. A gél elkészítéséhez vágja le az aloe vera levél tetején és mellett a tüskés széleket. Ezután szeletelje le a bőrt a lapos oldalon, távolítsa el az átlátszó gélt, és apróra aprítsa.

Amennyiben nagyobb mennyiséget dolgoznánk fel egyszerre, amit hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a kinyert aloe vera zselé könnyebben kezelhetővé válik, ha konyhai aprítóban, turmixgépben vagy botmixerrel óvatosan átkeverjük. Ha önthető állagúvá válik, akkor öntsük jégkockatartóba, és fagyasszunk belőle kis kockákat, melyeket kiolvasztás után ugyanúgy használhatunk, mint a frissen kinyert zselét.

Ha nem szeretnénk otthoni feldolgozásával foglalkozni, a kereskedelemben sokféle aloé alapú termékhez hozzájutunk. Az aloéból kivont lé különböző hígításban, sokféle ivólé és üdítő formájában kerül általában forgalomba. A gélt gyakran sűrítik, hogy olyan zselészerű anyaggá alakítsák, amelyet különféle koncentrációkban külsőleg lehet alkalmazni. Így az aloé vera jótékony hatása a különféle – főleg égési sérülések, napégések, horzsolások, zúzódások, pattanások, herpeszek és más egyéb – problémákra hathatós segítség lehet.

https://www.aloewebshop.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom