Aloe vera virág

Az aloe vera virág évelő pozsgás növény, mely azt gondolhatnánk, hogy a kaktuszok családjába tartozik, de ténylegesen a liliomfélék családjába tartozó növény akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma.

Honnan származik az Aloe vera virág

Az aloé eredetileg Afrikából származik, de mára a világ számos táján termesztik. Napjainkra több, mint 300 faja ismert, bár ezek közül gyógyító hatással csak kevés rendelkezik.

Az orvoslás területén is csupán három aloé fajt alkalmaznak:

  1. Aloe vera
  2. Aloe arborescens
  3. Aloe ferox

Mivel trópusi vidékről származik elsősorban a száraz, napfényes, fagymentes területeken érzi jól magát. Ezeken a területeken a szabadban él, míg hazánkban aloe vera cserépben található meg leginkább. Bár nyárra érdemes kitenni.

Az Aloe vera virág gondozása

Az aloe vera gondozása nem bonyolult feladat, mivel igazán kevés törődést igényel. Leginkább a talaj megválasztására és az öntözésére kell figyelni. Eredeti élőhelyén, illetve a trópusi vidékeken szabadon tartva az aloé négyéves korától kezd el virágozni. Virágait március és május között hozza, melyek fajtától függően lehetnek sárga, narancssárga és piros színűek is. A hazai éghajlaton azonban nagyon ritkán virágzik ez a szárazságtűrő, közismert gyógynövény.  

A meleg, fényes, szélvédett helyeket kedveli. Lakásban 20-24°C fokos nappali hőmérséklet a legideálisabb számára. Nyárra kitehető a szabadba, de tűző napra ne kerüljön, mert megéghetnek a levelei. Érdemes szoktatni az átmeneti időben. A növekedési időszakban, a nyári hónapokban, kéthetente egyszer érdemes a virágot tápoldatozni, a téli nyugalmi időszakban elég minden harmadik öntözés során.  

Olyan talaj kedvez számára, ami laza szerkezetű, ezáltal jó vízáteresztő képességű. Ezekhez a kavicsos, homokos talajok a legmegfelelőbbek. Ugyanis fontos, hogy öntözés után a vizet áteressze, mivel nem szereti a nedves talajt. Érdemes arra is figyelni, hogy a tálkájában ne maradjon víz locsolás után, mert a pangó víz nem kedvez számára, sőt ki is rothadhat a gyökere tőle. Ha nem öntözzük eléggé, akkor viszont az egyébként kemény levelei lepuhulnak. Nyaranta 1-2 hetente 1X érdemes öntözni, telente ritkábban.

Virágzása

Az aloe vera virágzása természetes körülmények között, szabadban nevelt növények esetén márciustól májusig tart. A 4 évesnél fiatalabb aloék még nem hoznak virágot. Az élőhelyén és megfelelő tárolás esetén rendszeresen virágzik. A virágok a levelek alól nőnek ki, amelyek sárgák, narancssárgák vagy pirosak lehetnek. Az otthonunkban tartott növény ritkán és általában csak télen virágzik.

Aloé tartása otthon

Az Aloe vera cserépben, otthon is tartható. Érdemes is tartani belőle, hiszen nagyon jó, ha kéznél van különböző égési sérülések vagy horzsolások, herpeszek, pattanások esetén is. Ehhez elegendő, ha letörünk egy darabot a növény egyik külső leveléből, hosszanti irányban kettévágjuk és kikanalazzuk a belsejét. Ezt a zselés anyagot a sérült bőrfelületre kenve, rögtön hűsítő hatása érezhető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom