Aloe vera szaporítása

Az aloe vera szaporítása igazán könnyedén elvégezhető, nem bonyolult folyamat főleg, ha az oldalsarjak leválasztásával történik. Ennél kicsit bonyolultabb a levélről, vagy magról való szaporítása, de a legbiztosabb az oldalsarjak leválasztása. Ez a szárazságtűrő évelő növény Afrikából származik, onnan terjedt el szerte a világon. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a kaktuszok családjába tartozó növény, de nem. Ténylegesen a liliomfélék családjához tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma. Közel 300 faja terjedt el a világon, de csak néhány közülük az, amely gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Napjainkban újra reneszánszát éli, az aloe vera jótékony hatásai külsőleg, belsőleg alkalmazva is kifejtik hatásukat. Hiszen szinte az összes vitamin megtalálható benne és számos ásványi anyag, nyomelem, enzimek, melyek együttes hatása rendkívüli. Bár a mi éghajlatunkon nem marad meg a szabadban, de aloe vera cserépben otthon is tartható és egyre több háztartásban tartanak is belőle. Így rögtön kéznél is van, ha szükséges egy-egy kisebb sérülés, rovarcsípés, napégés esetén.

Aloe vera szaporítása

A boltban vásárolt példánnyal az elsődleges feladat, az aloe vera ültetése. Ugyanis általában a boltokban található növények már kinőtték a cserepeiket. Ez akkor látszik igazán, amikor a cserép vízelvezető nyílásain is nőnek kifelé a gyökerek. A megfelelő talaj számára az általános virágföld, homokkal, kaviccsal elkeverve. Nem szükséges mély cserépbe rakni a laposabbak is tökéletesen megfelelnek számára. Érdemes a cserép aljára kavicsot tenni, hogy a felesleges vizet felszívja, így a pangó víz veszélye nem fenyegeti a növényt. Azt ugyanis nem szereti.

Az aloé leginkább sarjakról szaporítható. A növény általában három éves kora körül hozza az első sarjakat, amelyek ha elérték a 4-5 cm-es nagyságot, leválaszthatóak, de érdemes megvárni hogy elérjék a 10 cm-es magasságot. Érdemes az esedékes átültetés alkalmával végezni el a sarjak leválasztását is. Ilyenkor a cserépből kiemelve a növényt meg kell keresni a sarj tövét és egy éles késsel levágni, majd kibogozni a gyökereit.

Ezt követően egy laposabb cserépben elültetve már várhatjuk is, hogy fejlődjön, növekedjen. Az aloe vera gondozása nem bonyolult feladat, csak arra kell vigyázni, hogy ne legyen túlöntözve és pangó víz se álljon alatta. Szereti a napfényes, meleg helyeket, de tűző napra ne tegyük, mert megéghetnek a levelei.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom