Aloe vera körömgombára

Hatékony lehet az aloe vera vajon körömgombára is? Az aloe vera rendkívül gazdag vitaminokban és több, mint 20 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Mindezek miatt rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, akár külsőleg, akár belsőleg használva. Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. Ezek a gombák lehetnek élesztőgombák, penészgombák és különböző egyéb gombák is, melyek a körmöt és az azt körülvevő bőrt is megtámadják.

Fontos tudni azonban, hogy az elváltozást okozó gombatípus azonosítása elengedhetetlen a megfelelő és hatékony kezelés elérésében. Valamint kezelő orvos felkeresése is elengedhetetlen a gombás fertőzések kezelésére.

Aloe vera körömgombára

A gombás körmök tünetei az alábbiak:

 • sárgás(barna) vagy fehér színűvé válik
 • megvastagszik, nehezen vágható
 • barázdálttá válik a köröm felszíne

Ha már súlyos a fertőzés, akkor a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el, valamint a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás is jelentkezhet.

A kezeletlen körömgomba nem múlik el magától, sőt, rosszabbodhat. A gombás fertőzést azonban nehéz kezelni, ráadásul hosszadalmas is.  Amennyiben nem kezelik, a körömgomba könnyen átterjedhet a bőrre is, és akár a köröm teljes elveszítéséhez is vezethet.

Aloe vera körömgombára – otthoni kezelés

Ha az alábbiak rendelkezésünkre állnak otthon, akkor azonnal tudjuk kezelni a gombás felületeket:

 • teafa olaj

Az erős gomba- és baktériumölő hatásáról ismert növény kiváló az ilyen gondok gyógyítására, de a megelőzésben is jeleskedik. További előnye, hogy nem károsítja sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát, hígítás nélkül is alkalmazható.

 • aloe vera gél

Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékony segítség lehet a körömgomba megelőzésében. Továbbá a nyers aloé antibakteriális- és gombaellenes hatású is.

Belsőleg használható gyógynövények:

 • echinacea tea

A bíbor kasvirág tea fogyasztása immunerősítésre jótékony. Mivel a gombás fertőzéseknél is elsődleges fontosságú az immunrendszer erősítése, rendszeres fogyasztása ajánlott.

 • csalánlevél tea

Ennek a növénynek vértisztító, méregtelenítő hatása van, mely segítségével a szervezetből kimossa a kórokozókat és a gombákat. Érdemes ízesítés nélkül fogyasztani, napi 1-1 bögrével reggel és este kúraszerűen maximum 2-3 héten keresztül.

Mivel előzhetjük meg a körömgomba fertőzéseket?

 1. Papucsot viselni a strandon, uszodákban, hiszen a fertőzés mezítláb szedhető össze leginkább.
 2. Strandolás, uszoda után teafaolajas, vagy grapefruitmag csepp vizes lábfürdővel fertőtleníteni a lábakat.
 3. A beteg körömre nem ajánlott körömlakk használata, mivel az megakadályozza a köröm természetes szellőzését.
 4. Érdemes jól szellőző lábbelik viselete a nagy melegben, a műanyag cipőkbe könnyű beleizzadni, ami remek táptalaja a gombás fertőzéseknek.
 5. Ajánlott a cipők, zoknik és törölközők rendszeres fertőtlenítése.
 6. De a legfontosabb az immunrendszer megerősítése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom