Hatékony lehet az aloe vera vajon körömgombára is? Az aloe vera rendkívül gazdag vitaminokban és több, mint 20 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Mindezek miatt rendkívül jótékonyan hat a szervezetre, akár külsőleg, akár belsőleg használva. Körömgomba akkor fordul elő, mikor gomba támadja meg a kéz vagy a láb körmeit, vagy a körömágyat, a köröm alatti bőrfelületet. Ezek a gombák lehetnek élesztőgombák, penészgombák és különböző egyéb gombák is, melyek a körmöt és az azt körülvevő bőrt is megtámadják.

Fontos tudni azonban, hogy az elváltozást okozó gombatípus azonosítása elengedhetetlen a megfelelő és hatékony kezelés elérésében. Valamint kezelő orvos felkeresése is elengedhetetlen a gombás fertőzések kezelésére.

Aloe vera körömgombára

A gombás körmök tünetei az alábbiak:

 • sárgás(barna) vagy fehér színűvé válik
 • megvastagszik, nehezen vágható
 • barázdálttá válik a köröm felszíne

Ha már súlyos a fertőzés, akkor a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el, valamint a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás is jelentkezhet.

A kezeletlen körömgomba nem múlik el magától, sőt, rosszabbodhat. A gombás fertőzést azonban nehéz kezelni, ráadásul hosszadalmas is.  Amennyiben nem kezelik, a körömgomba könnyen átterjedhet a bőrre is, és akár a köröm teljes elveszítéséhez is vezethet.

Aloe vera körömgombára – otthoni kezelés

Ha az alábbiak rendelkezésünkre állnak otthon, akkor azonnal tudjuk kezelni a gombás felületeket:

 • teafa olaj

Az erős gomba- és baktériumölő hatásáról ismert növény kiváló az ilyen gondok gyógyítására, de a megelőzésben is jeleskedik. További előnye, hogy nem károsítja sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát, hígítás nélkül is alkalmazható.

 • aloe vera gél

Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékony segítség lehet a körömgomba megelőzésében. Továbbá a nyers aloé antibakteriális- és gombaellenes hatású is.

Belsőleg használható gyógynövények:

 • echinacea tea

A bíbor kasvirág tea fogyasztása immunerősítésre jótékony. Mivel a gombás fertőzéseknél is elsődleges fontosságú az immunrendszer erősítése, rendszeres fogyasztása ajánlott.

 • csalánlevél tea

Ennek a növénynek vértisztító, méregtelenítő hatása van, mely segítségével a szervezetből kimossa a kórokozókat és a gombákat. Érdemes ízesítés nélkül fogyasztani, napi 1-1 bögrével reggel és este kúraszerűen maximum 2-3 héten keresztül.

Mivel előzhetjük meg a körömgomba fertőzéseket?

 1. Papucsot viselni a strandon, uszodákban, hiszen a fertőzés mezítláb szedhető össze leginkább.
 2. Strandolás, uszoda után teafaolajas, vagy grapefruitmag csepp vizes lábfürdővel fertőtleníteni a lábakat.
 3. A beteg körömre nem ajánlott körömlakk használata, mivel az megakadályozza a köröm természetes szellőzését.
 4. Érdemes jól szellőző lábbelik viselete a nagy melegben, a műanyag cipőkbe könnyű beleizzadni, ami remek táptalaja a gombás fertőzéseknek.
 5. Ajánlott a cipők, zoknik és törölközők rendszeres fertőtlenítése.
 6. De a legfontosabb az immunrendszer megerősítése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez