Aloe vera jótékony hatása

Az aloe vera jótékony hatása talán senkinek nem újdonság, hiszen manapság sokat hallani a nevét. Időnként felmerül, hogy csodanövény és mindenféle jókat írnak róla, majd egy kis idő múlva éppen az ellenkezőjéről olvashatunk. De ez nem meglepő, ez más „újra felfedezett” növényekkel – vagy bármi mással kapcsolatban, ami hirtelen reneszánszát éli – is így szokott lenni. Érdemes nem csak hallomás után tájékozódni, hanem megtapasztalni, hogy véleményt formálhassunk.

Az Aloe vera jótékony hatása – belsőleg

Az aloe vera vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős, ezáltal jelentkeznek a hatásai, melyek jótékonyan hatnak a szervezetre:

 1. Tisztító hatás – ugyanis a benne lévő aloinnak (melyet csak az aloé tartalmazza), káliumnak és cukornak köszönhetően has- és vizelethajtó hatással bír.
 2. Tápláló hatás – ez pedig annak köszönhető, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, cukrok és egyéb különféle anyagok, melyek alkotják, a természetes táplálkozás kiváló kiegészítőjévé teszik.
 3. Sebösszehúzó hatás – Az aloéban található acemannan, sejtstimuláló hatású, mely a kollagén- és kötőszövet termelésének növekedését segíti elő, ezzel lehetővé téve a szövetek gyors reprodukációját.
 4. Vírusellenes hatás – A hatóanyagai (főleg az acemannanéi) a szervezetben a vérplazmatisztító működés fokozódását idézik elő, ezáltal serkentve az immunrendszert is.
 5. Öregedést lassító hatás – A benne található vitaminok (elsősorban C, E) és az antioxidáns hatású nyomelemek, valamint olyan anyagok, mint a prolin és szaponin lehetővé teszik, hogy a szervezet jobban ellenálljon a szabad gyököknek és az öregedés bőrön megmutatkozó hatásainak.
 6. Gyulladáscsökkentő hatás – A benne található növényi eredetű szteroidok lehetővé teszik a gél nyugtatószerként, fájdalomcsillapítóként és bőrpír ellen egyaránt helyileg történő alkalmazását, anélkül, hogy káros mellékhatások lépnének föl.
 7. Antibakteriális hatás – az aloékivonatok segítik a sejtet, hogy jobban megvédje magát a baktériumok támadásaitól a fahéj- és krizofánsav antiszeptikus hatásainak köszönhetően.
 8. Fájdalomcsökkentő hatás – A benne található acetil-szalicilsav jelenlétének köszönhetően érzéstelenít és a fájdalmat is csökkenti.
 9. Daganatellenes hatás – A kálium, acemannan, folsav, cink és B12 vitamin együttes kombinációja igen erős daganatellenes aktivitást mutat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az aloé nem gyógyszer, nem betegséget gyógyít, hanem mint étrend kiegészítő, a betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet.

Aloe vera ellenjavallat

Bár a folsavat terhesség alatt étrend kiegészítőként használják, a feldolgozatlan aloé fogyasztása a várandósság alatt mégis ellenjavallt.

Aloe vera jótékony hatása – külsőleg

A növény, mint egy elsősegély is nagy segítség az alábbi problémák esetén:

 • kellemetlen szájszag – vízzel hígított aloéval történő öblögetés (naponta 4x) segítség a száj higiéniájának rendezésében, különösen ínygyulladás esetén
 • vörös szem – a stabilizált aloéalapú fiziológiás oldatból készített szemcsepp még kötőhártya gyulladás esetén is enyhülést hoz
 • rándulások, ficamok, törések – először hideg borogatást kell alkalmazni a fájó területen, majd aloégéllel kell bekenni a feldagadt részt
 • kelések – az érintett bőrterületet naponta 3X javasolt aloégéllel bekenni
 • égési sérülések – az aloénedv mézzel összekeverve és helyileg alkalmazva enyhíti az égési sérüléseket, beleértve a nap okozta leégést is
 • rovarcsípések – az aloégél a szúnyogok távoltartásában is segítség, de a már meglévő csípéseknél is hatékony helyileg alkalmazva
 • kirepedezett kezek – legalább 3X egymás után érdemes bekenni a kezet aloégéllel, amíg fel nem szívódik
 • fagyási sérülések – esetén is a kirepedezett kezeknél alkalmazott eljárást kell követni

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom