Aloe vera ital

Az aloe vera ital az aloe leveléből kinyert lé. Általában az aloe vera növény leveléből kinyert gél hígított formája. A teljes értékű, vagyis 100%-os lé olyan folyadék, amelyet a növényi sejtszövetből vontak ki. Ezt követően különböző kezelési eljárások során stabillá és hosszabb ideig eltarthatóvá tettek. Az aloe vera jótékony hatása igen sokrétű, melyet már a régi korokban is ismertek és alkalmaztak.

Az aloe nemzetség legtöbb tagjának húsos, lédús leveleiből nyerhető nedv felgyorsítja a bőr sérüléseinek regenerációját, különösen az égési sérülések gyógyulási idejét rövidítve le, ezt a tudást alkalmazva elsősorban külsőleg használták. Bár világszerte számos – több, mint 300 – aloé faj ismert, csak kevésnek van közülük gyógyhatása is. Ezek elsősorban: az Aloe vera, az Aloe arborescens és z Aloe ferox. Ezek közül is a leghatékonyabb az Aloe arborescens, azonban ennek a fajtának a termelékenysége igen csekély.

Aloe vera ital

Az aloe nedvének fő összetevője az uronsav, ám emellett tartalmazza szinte valamennyi vitamint és 200-nál is több egyéb összetevőt ásványi anyagokat, aminosavakat, szénhidrátokat, szalicilsavat. Több forrás élettani szempontból, továbbá számos értékes enzim jelenlétéről is beszámol.

Az aloé manapság reneszánszát éli, szinte csodatévő növényként lett újra felfedezve és a kereskedelmi forgalomban számos formában megtalálható. Találkozhatunk vele krémek, kenőcsök, tabletták, kapszulák, folyadékok formájában. A piacon fellelhető termékek túlnyomó része aloe vera alapú. Az aloéból kivont lé különböző hígításban, sokféle ivólé és üdítő formájában kerül általában forgalomba, sőt ma már aloe vera darabkákat tartalmazó üdítőitalok is kaphatók. Ezeknek a jótékony hatása vitatott, mivel a benne található aloé keveset őriz meg eredeti értékeiből.

Általánosságban elmondható, hogy a növényből közvetlenül kivont tiszta lé tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a jótékony tulajdonságú összetevőit. Így akár aloe verás turmix készítésével is próbálkozhatunk otthon. Azonban itt is érdemes a fogyasztása előtt kezelőorvossal konzultálni főleg, gyomorproblémák, emésztőrendszeri zavarok esetén.  

https://www.aloewebshop.hu/

Címlap kép: Aloés ital (Forrás: https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/aloe-vera-ital)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom