Aloe vera hátrányai

Az aloe vera jótékony hatása közismert tény, hiszen napjainkban reneszánszát éli, de vajon az aloe vera hátrányai mennyire ismertek? Ez a csodanövényként számontartott évelő trópusi növény gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően rendkívül jótékonyan hat a szervezetre kívülről, belülről egyaránt. Helyesen alkalmazva valóban csodaszer, azonban sokan olyan hatásokkal, tulajdonságokkal ruházzák fel, amivel tulajdonképpen nem is rendelkezik. Valójában a bőrápolásban és a gyógyászatban is jó szolgálatot tehet, azonban el kell fogadni a tényt, az aloe vera növény sem jó mindenre, és nem jelent megoldást az összes problémára. Sőt, nem megfelelő használat mellett még gondot is okozhat.

Az Aloe vera hátrányai

Az aloe elsősorban sebösszehúzó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentőként ismert és alkalmazott. Az aloe vera spray számos kisgyerekes családban megtalálható, hiszen gyors és hatékony segítség a kisebb balesetek, horzsolások, vágások esetén. De remekül kezelhető vele a rovarcsípés, égés, napégés, bőrkiütés és egyéb bőrproblémák okozta kellemetlen tünetek, a viszketés, bőrpír.

Az aloe vera hátrányai eltörpülnek a jótékony hatásai mellett, de érdemes tudni ezekről is.

Az aloe vera gél, natúr formában kenve a bőrre a leghatékonyabb. Egyszerűen használható, ha van otthon aloe vera cserépben, akkor a leveléből gyorsan kinyerhető az értékes gél. Az összehúzó, fájdalomcsillapító hatása ellenére sem ajánlott azonban a nyílt sebre tenni. Mivel a növény nem steril bármilyen kórokozó lehet rajta, ami a sebbe kerülve elfertőzéshez vezethet. A kereskedelemben kapható termékeket sem ajánlott így használni, mert a termék egyéb összetevői lehetnek rossz hatással a sebre.

Az aloe vera levele latexet is tartalmaz, ami bőrrel érintkezve az arra érzékenyeknél irritációt, allergiás reakciót válthat ki. A kellemetlen tüneteket elkerülendő érdemes a levelet alaposan megmosni felhasználás előtt. Valamint a megpucolt gélről eltávolítani a sárgás anyagot az aloint, – mert ez hasmenést, görcsöket okozhat – és még ezután is alaposan megmosni. Használat után – ha a gél már rászáradt a kezelt felületre – érdemes minél előbb lemosni, mert, ha túl sokáig vagy túl nagy mennyiségben érintkezik a bőrrel, elvonja attól a nedvességet, ezáltal dehidratáltságot okozva.

Továbbá vannak olyan vélemények, hogy csak a kifejlett, legalább négy-öt éves növény nedvét biztonságos használni, mert az ennél fiatalabb aloe vera méreganyagokat tartalmaz, ami károsan hathat a testre.

Aloe vera ellenjavallat

Fontos azonban megjegyezni, hogy az aloé nem gyógyszer, nem betegséget gyógyít, hanem mint étrend kiegészítő, a betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet.

Bár a folsavat terhesség alatt étrend kiegészítőként használják, a feldolgozatlan aloé fogyasztása a várandósság, szoptatás ideje alatt mégis ellenjavallt. Az aloin tartalom miatt ugyanis méhösszehúzódó hatása is lehet és görcsöket is okozhat. A gyomorproblémákkal, ismeretlen eredetű emésztési zavarokkal küzdőknek sem javasolt semmilyen formában a használata. Valamint a latex allergia, vagy bármely más növény allergia esetén is kerülendő. Az aloe latex pedig számos gyógyszerrel – főleg vércukorszint szabályozó, vérnyomás szabályozó, vérhígító szerekkel – kölcsönhatásba léphet, ezért minden esetben érdemes kezelő orvossal egyeztetni bármely alkalmazásának megkezdése előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Címlap kép: Aloe mellékhatásai (forrás: https://kuffer.hu/nem-mindig-egeszseges-ezek-az-aloe-vera-karos-mellekhatasai)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom