Aloe vera gondozása

Az aloe vera gondozása nem igényel nagy törődést. Ezért is érdemes belőle tartani otthon és azért is, mert rögtön kéznél van, ha szükséges. Hiszen csípések, pattanások, horzsolások, rándulások és égési sérülések kezelésére is igen hatékony segítség.

Számos kedvező hatást tulajdonítanak e különleges növénynek:

  • enyhíti a pattanásos, ekcémás, rovarcsípéses bőrtüneteket
  • bőrfiatalító tulajdonsága van
  • hatékony az égési sérülések, napégés kezelésében
  • csillapítja a bőrirritációt, viszketést, bőrpírt
  • gomba-, baktérium- és vírusölő hatással bír

Az aloe vera belsőleg is hatékony, hiszen segít számos betegség, például cukorbetegség, asztma és ízületi gyulladás kialakulásának csökkentésében.

Aloe vera gondozása

Az aloe vera évelő pozsgás növény, mely a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma. Bár gyakran keverik össze a kaktuszokkal. Afrikából származik, ám napjainkban már a világ számos részén megtalálható, hiszen több, mint 300 aloe faj él világszerte, de ezeknek csak kis száma bír gyógyító tulajdonsággal.   

Aloe vera vásárlása

Érdemes olyan helyen vásárolni, ahol részletesen el tudják magyarázni a növény otthoni nevelésének kritériumait. Ugyanis aloék között is van különbség, jó, ha tudjuk a talaj- és fény igényét, a locsolás gyakoriságát, esetleg a házi szaporítás lehetőségeit is.

Figyeljünk arra, hogy a növény, amit megveszünk:

  • annak a levelei ne legyenek barnák, sárgák vagy foltosak, ezek ugyanis betegségre és/vagy kórokozók jelenlétére utalhatnak
  • annak a gyökerei nem nőttek túl a vízelvezető nyílásokon, ugyanis akkor már hosszú ideje áll a cserépben, így a gyökerei már kinőtték azt
  • érdemes megnézni a földjét és a leveleit is, hogy kórokozók ne legyenek rajta
  • ne hulljanak a levelei

Ültetése

Az aloe vera ültetése jó vízelvezetésű talajba kell történjen. A legjobb a homokos, kavicsos föld, akár rétegesen is rakva a cserépbe. Ugyanis az aloe nem szereti, ha pang alatta a víz, így érdemes figyelni rá, hogy túlöntözés esetén is el tudjon folyni. Itthoni körülmények között cserépbe ajánlott ültetni, mivel a téli fagy nem tesz neki jót. Meleg, fényes, huzatmentes helyre érdemes tenni, de tavasszal a szabadba is kirakható. Itt érdemes arra figyelni, hogy tűző nap ne érje, mert megéghetnek a levelei. Meglehetősen gyorsan fejlődik, ha jól érzi magát.Ha a növény gyökerei túlnőnek a vízelvezető nyíláson, szükséges nagyobb cserépbe átültetni. Könnyen szaporítható, hiszen az aloé sűrűn hoz friss hajtásokat. A sarjakat azután érdemes szétültetni, miután elérték a 10 centis magasságot.

Aloe vera öntözése

Az aloék számára minimális mennyiségű öntözésre van szükség. Kerüljük a túlöntözését, mert akkor kirothad. Elég néhány hetente öntözni és a köztes időszakokban hagyni kiszáradni a földjét. Ha nem kap elegendő vizet, akkor a levele nem lesz kemény, rugalmas, hanem puha, benyomható.

Az ideális hőmérséklet számára 20-24 °C fok között van nappal és 10-14 °C fok között éjszaka és lehetőleg egyáltalán ne legyen 5 °C fok alatt. A kifejlett növény szereti napfényt, azonban a palánta inkább a félárnyékos környezetet részesíti előnyben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom