Aloe vera gél

Az aloe vera gél névvel általában azokat a termékeket illetik, melyek a begyűjtés után kezeletlenek, hígitatlanok maradnak. Az aloe vera növény, mely a tévhittel szemben nem a kaktuszok, hanem a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma. Számos fajtája léteik az egész világon, azonban csupán néhány közülük, amely gyógyító hatással is bír. Az orvoslás területén csupán három aloé fajt alkalmaznak, ezek pedig a következők: az Aloe vera, Aloe arborescens és az Aloe ferox. Ezek közül is az Aloe arborescens rendelkezik a legnagyobb hatóanyag tartalommal, azonban mivel termelékenysége igen csekély, elsősorban az Aloe verát használják leginkább a különböző termékek alapanyagául.

Aloe vera gél előállítása

A szilárdanyag tartalom általában 0,75 és 1,5 % között váltakozik, a benne lévő víz mennyisége pedig elérheti a 98-99%-ot. A víz százalékos aránya többek között függ a szüretelés idejétől, valamint, hogy milyen mértékben öntözték a növényt.

A 100%-os – vagy teljes értékű – gél/lé egy olyan folyadék, amelyet a növényi sejtszövetből vontak ki. Majd kezelési eljárás során stabillá és hosszabb ideig eltarthatóvá tettek. Ez nem tartalmaz 50 ppm (milliomod rész) aloinnál többet. A növény ligninből és cellulózból felépülő rostos húsát – amely azonban nagy rész antrakinont is tartalmaz – általában eltávolítják. Ez utóbbinak ugyanis hashajtó hatása van és görcsöket is okozhat, ezáltal csökkentik a bélrendszer esetleges irritációját.

Aloe vera a kereskedelemben – aloe vera Dm gél

A kereskedelemben sokféle aloé alapú termék kapható. A piacon fellelhető termékek túlnyomó része aloe vera alapú. Az aloéból kivont lé különböző hígításban, sokféle ivólé és üdítő formájában kerül általában forgalomba. A levek hígítási aránya az előállító országokban érvényes különféle jogszabályok szerint változik. Ezáltal a tiszta gélhez hozzáadott víz mennyisége igen nagy arányú lehet.

Az eredeti gélt/levet gyakran sűrítik, hogy olyan zselészerű anyaggá alakítsák, amelyet különféle koncentrációkban külsőleg lehet alkalmazni. Így az aloé jótékony tulajdonságai a különféle – főleg égési sérülések, napégések, horzsolások, zúzódások, pattanások, herpeszek és más egyéb – problémákra hathatós segítség lehet. Számos aloe webshop létezik, ahol a különböző termékeket képekkel, leírásokkal és véleményekkel ismertetnek ezáltal is megkönnyítve a választást. De a DM-ben, Rossmannban is számos termék megtalálható.

Aloe vera mellékhatások

Általánosságban elmondható, hogy a terhesség, szoptatás időszakában ellenjavalt, ugyanis görcsöket, gyomorproblémákat okozhat. Ugyanezek miatt az ismeretlen eredetű gyomorproblémákkal küzdők számára sem javasolt a fogyasztása, illetve érdemes ezt megelőzendő a fogyasztás előtt kezelőorvossal egyeztetni. A növény ritkán, de allergiát is okozhat.

https://www.aloewebshop.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom