Aloe vera cserépben

Aloe vera cserépben, otthon is nevelhető, így kéznél lesz apróbb égési sérülések, pattanások, vágások, ficamok, horzsolások stb. kezelésére. Régóta számon tartják csodásnak vélt jótékony tulajdonságai miatt. Gyógyító nedvét már a kozmetika- és gyógyszeripar is felfedezte és használják különböző krémekhez, kenőcsökhöz, testápolókhoz és egyéb termékekhez egyaránt. Az aloe vera belsőleg is hatékony, hiszen segít számos betegség, például cukorbetegség, asztma és ízületi gyulladás leküzdésében. Ha otthon nevelünk aloét mindezért vásárolnunk sem szükséges elég, ha letörünk 1-1 húsos levelet róla.

Aloe vera cserépben

Az aloe vera évelő pozsgás növény, amelyet gyakran összekevernek a kaktuszokkal. Bár ténylegesen a liliomfélék családjába tartozik, akárcsak a hagyma vagy a fokhagyma. Manapság már a világ számos részén megtalálható – hiszen több, mint 300 aloe faj él, de eredendően Afrikából származik.  

Jellemzői

Évelő növény, melynek virágai általában sárgák, pirosak, vagy narancs színűek és fürtvirágzatban, csoportosan nyílnak. Többféle méretben előfordul a 2-3 cm-es törpe fajtáktól egészen a több méteres magasságig, ahol már a levelek hossza is elérheti a 100-120 cm-t. A féltrópusi növény fő jellemzője a vastag, húsos, a végei felé elvékonyodó, tüskés, vagy fogazott szélű levelei.

Szabadban csak ott ültethető ki, ahol nem fenyeget fagyveszély. A napos, világos helyeket kedveli. Érdemes jó vízelvezetésű talajba ültetni, hogy ne pangjon alatta a víz. Viszonylag gyorsan fejlődik, ha jól érzi magát. Könnyen szaporítható, hiszen az aloé sűrűn hoz friss hajtásokat. A sarjakat szétültethetjük, miután elérték a 10 centis magasságot.

Aloe vera cserépben történő gondozása

A növényt érdemes olyan helyen venni, ahol értenek hozzá és tanácsokat tudnak adni a gondozásáról, talaj- és fényigényéről, vízigényéről.

Általánosságban elmondható, hogy az aloék számára sok napfényre, melegre és minimális mennyiségű öntözésre van szükség. Nyári időszakban nálunk is szabadban kell tartani. Huzatos helyre ne kerüljön és kerüljük a túlöntözését, mert akkor kirothad. Elég néhány hetente öntözni és a köztes időszakokban hagyni kiszáradni a földjét. Túlöntözés ellen segít, ha homokos, kavicsos talajba kerül, így a fölösleges víz elvezetődik.

Ha a növény gyökerei túlnőnek a vízelvezető nyíláson, szükséges nagyobb cserépbe átültetni. Ez kétféleképpen végezhető el, kihelyezésük előtt 2-3 héttel vagy utána, ha már a növények megszokták a szabad levegőt és a napfényt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom