Aloe vera bőrre

Vajon hatékony az aloe vera bőrre alkalmazva, külsőleg is? Az aloé legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy kollagén előállításában: emiatt a kozmetika ipar is azonnal alkalmazni kezdte. Az aloe vera jótékony hatása már hosszú idő óta ismert, hiszen már az egyiptomiak is a halhatatlanság növényeként tekintettek rá. Ez a szárazságtűrő csodanövényként nyilvántartott évelő növény, Afrikából származik és bár több, mint 300 fajtája ismert, csak kevés gyógyító hatású. Ezek azonban belsőleg és külsőleg használva is alkalmazhatók különböző problémák kezelésére, vagy megelőzésére.

Egészségi állapot és a bőr

A bőr a testfelszín külső burka, mely három egymás feletti rétegből épül fel: felhám, irha, bőralja. Köztudott, hogy a bőr hűen tükrözi az egyén egészségi állapotát. A betegségek jelei is kiütköznek az arcon, a bőrön. A vérszegénység, vashiány, magas koleszterinszint, esetleges allergiák és érbetegségek mind visszatükröződnek a bőr felhámrétegének állapotában.

Időskorban például gyakran megfigyelhető a bőr erősen vízhiányos – dehidratált – állapota. Ilyenkor ugyanis minden anyagcsere folyamat lelassul és a bőr vékonnyá, ráncossá válik. A száj sarkaiban lévő repedések utalhatnak vitamin- vagy vashiányra, de akár bélműködési zavarokra is. A bőrtünetek gyakran olyan bélgombák túlzott jelenlétéről árulkodnak, mint a Candida albicans.

Aloe vera bőrre

Az aloe vera külsőleg és belsőleg alkalmazva is hatékony segítség számos bőrproblémánál. Az aloe vera vitamin– és ásványi anyag tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású. Emiatt elsősorban a bőr védelmére alkalmazzák, használják, mivel elősegíti a kötőszövet rostjaihoz szükséges kollagén termelését. Sebeknél, horzsolásoknál, égési sérüléseknél meggyorsítja a gyógyulási folyamatot mivel védőréteget képez a bőrön. De aknék, pattanások, herpeszek kezelésében is hatékony segítség.

Belsőleg alkalmazva – levének fogyasztásával már akár két hét után várható az allergiás panaszok (kiütések, bőrpír stb.) csökkenése és enyhülése. A legvalószínűbb hatásmechanizmus a baktériumflóra kicserélődésében rejlik. Mindazonáltal nem szabad elfelejteni, hogy bár nagyon ritkán, de magával az aloéval szemben is kialakulhat enyhébb allergia.

Külsőleg alkalmazva a friss aloé leveléből nyert gélt kell közvetlenül az érintett bőrfelületre kenni reggel és este.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_alo%C3%A9

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom